Байдън избра индианка за министър

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън номинира за министър на вътрешните работи Деб Холанд, която представлява щата Ню Мексико в Камарата на представителите в Конгреса, предаде ДПА, като се позова на екипа на Байдън за прехода.

Ако бъде утвърдена от Сената, Холанд, която е от племето лагуна пуебло, ще стане първата индианка, назначена на пост във федералното правителство, посочва БТА.

Преходният екип на Байдън определи Холанд като непризнаващ бариери държавен служител, който през цялата си кариера се бори за правата на семействата, включително от племенните, селските и цветнокожите общности.

Понастоящем заместник-председателка на Комисията за природните ресурси в Камарата на представителите, Холанд ще е подготвена още от първия си ден на поста да работи за опазването на околната среда и да се бори за бъдеще на чистата енергия, посочи в изявление екипът на Байдън.

За разлика от повечето държави в САЩ министерството на вътрешните работи отговаря преди всичко за управлението на федералните територии. Ведомството решава например дали да обяви даден район за природен резерват или дали да разреши добива на шистов газ чрез фракинг.

Отговорностите му включват също въпроси, свързани с около 1,9 милиона коренни жители на САЩ.