Тома Белев: На границите на националните ни паркове не трябва да има частни ловни стопанства

Снимки на хора със скрити лица, застанали до убити по особено жесток начин над 8 диви кози, взривиха социалните мрежи. Информацията за това масово престъпление срещу един от най-красивите и защитени видове у нас, беше разпространена от природозащитникът и общински съветник в столицата Тома Белев. Дирекцията на Национален парк „Пирин“ започна спешна проверка и сезира прокуратурата за престъплението. Колко са недосегаеми бракониерите и какво трябва да се промени, за да не се стига до такова варварско отношение?  

След публичното оповестяване на зрелищното престъпление, дирекцията на Национален парк „Пирин“ предприе незабавни действия. Гневът и болката от масовото избиване на диви кози не успя да скрие и Росен Баненски, директор на защитената територия:

„Дивата коза, а тя е лесно различима, не може да се убива. Това е престъпление на цялата територия на България, независимо дали са убити в парк „Пирин“, или на друго място – законът е ясен! Дивата коза е вписана в Червената книга на България с природозащитен статус. Това са сериозни престъпления – не става дума за една коза, на снимките се виждат около 8. Ако се приложи Наказателният кодекс – чл. 278 Д, наказанието за човека, който е извършил това престъпление, е 5 години затвор и глоба от 5000 до 20000 лева“.

И тъй като случаят стана известен на всички, благодарение на Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, БНР потърси неговия коментар. Той беше категоричен, че престъплението е на територията на Пирин и е станало преди десетина дни. Защо той лично не е сезирал прокуратурата: 

„Снимките, които публикувах, са истински – от района на Сандански-Кресна, без да имам гаранция дали са точно в парка, или на ръба на парка. Моят източник отказа да ми даде по-точните координати и точните лица, но съм убеден, че става дума за територията на парка. … Граждани от Сандански, които са видели снимките, ми се обадиха и ми казаха, че хората от снимките са познати на местните. Т.е. става дума за реално съществуващ проблем. Прокуратурата не ме е търсила, тя не действа така скоростно“.

По думите на Белев фактът, че в този район има по-малко диви кози, отколкото в района над Банско – показва, че там има проблем с бракониерството: „Точно това се показва и от данните за мониторинга“, уточни екоактивистът и добави, че над Банско има хора през цялата година и там е трудно да се стреля, без да се чуе.

„Това, че някъде няма диви кози или има, но те са страхливи – показва, че върху тях има силна бракониерска преса“, подчерта Белев.

Четири ловни полета са дадени на фирми за стопанисване само в този дял на Пирин, до самата граница с парковата територия. Това трябва да се промени, категоричен е Тома Белев: 

„Моите предложения са на границите на националните ни паркове да няма частни интензивни ловни стопанства. Навсякъде има. За мен това е сериозен проблем“

Другият проблем, който се превръща в рецидив при опазването на горите и защитените територии, е унизителната оценка на труда на рейнджърите и горските стражари.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.