С пад на смъртността ще има. Не са минали достатъчно дни от затягането на мерките. По-разумно е да се следи броят на болните и най-вече на тези в интензивните отделения, доколкото другата информация подлежи на коментари.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Тя посочи, че това, което се случва в момента в България реално е първата вълна на епидемията от ковид-19.

„Доколкото ние нямахме първа вълна, а всъщност сега имаме, можем да очакваме още една. България и някои други страни, които с много ранни, преждевременни мерки спряха първата вълна, не можаха да спрат инфекцията”, подчерта проф. Кожухарова.

Според нея в нашата държава няма ясна стратегия за справяне с епидемията от коронавируса.

„От началото нямаше никакъв план. След това беше публикуван т. нар. генеричен план. Казвам: така наречен, защото това е планът за грипна епидемия в България, от който е махната думата грип. В това няма нищо лошо, защото това е план как се ръководи при пандемия по принцип. Аз до настоящия момент чакам да видя план конкретно за тази пандемия”, заяви проф. Кожухарова.

„Този план за действие е абсолютно необходим. Сега обществото спори на 21 декември ли ще решим какви ще бъдат мерките? На базата на какви критерии? Това нещо трябва да бъде написано и публикувано”, смята експертът.

Под 2 хиляди нови случая на COVID-19  

„Обществото иска да има предвидими действия. Когато действията са предвидими, те се приемат много по-лесно”.

„Ще има следваща вълна и нека тогава да не говорим, дали пък това време сега не сме го пропилели”, каза проф. Кожухарова.

„Вероятно имаше доста грешки в началото на пандемията. Икономиката не изключва пазенето на човешкия живот – те са взаимно свързани”.

„До тази пандемия познанията се споделяха първо между експертите. Споровете бяха между тях и обществото не беше намесвано по този груб и нетактичен начин. Така че аз няма да коментирам новостите, а нещо, което знам и е факт. Това, което знам със сигурност е, че при всички заразни заболявания, ако има ефективна ваксина, това е разрешение на проблема. Други разрешения няма. По-трудно се намират препарати за лечение. А когато се намерят, надявам се, че ще има и в този случаи, цената е по-висока”, посочи проф. Кожухарова. „Всеки предпочита да бъде здрав, а не добре лекуван”.

„Ваксините, които се пускат за масова употреба са добри. Лоши ваксини не се пускат. Планът за ваксиниране е добре изработен. Това, което му липсва е целта. Нека конкретната цел бъде да намалим броя на заболелите. Ако тя е да прекратим епидемичния процес – елиминирането на това заболяване, това е друга категория. Това е цел, която е много по-трудно постижима”.

Официално: Кои забрани остават и кои отпадат до 31 януари

Проф. Кожухарова изрази учудване и притеснение от малкия дял на лекарите и хората като цяло, които искат да се ваксинират.

„През целия си живот дисциплинирано сме ваксинирали децата си, без да питаме как се прави ваксината и да гледаме технологичните линии. Доверявайки се на лекаря, който казва: по-добре е детето ти да не се разболее от хепатит Б”.