Полша под карантина от 28-и декември до 17-и януари

Полша ще наложи национална карантина от 28 декември до 17 януари, включваща затваряне на всички хотели, ски писти и молове, заяви здравният министър Адам Неджелски, цитиран от Франс прес и Ройтерс, съобщи БТА. 

Само хранителните магазини, аптеките и някои други търговски обекти ще останат отворени.

Полската здравна система се бори с втора вълна на пандемията от коронавируса, като през ноември бяха достигнати върхови стойности от 27 000 новозаразени на ден. 

Неджелски предупреди, че има опасност от трета вълна на пандемията през новата година и призова поляците да внимават, да проявят отговорност и към себе си, и към близките си. Той отбеляза обаче, че не може да се разчита само на призиви, затова ще има ново затваряне. 

Макар че няма да бъдат налагани нови ограничения по Коледа, Неджелски каза, че ще има вечерен час в новогодишната нощ от 19.00 ч. на 31 декември до 6.00 ч. на 1 януари, за да се ограничи разпространението на вируса. Ще има и 10-дневна карантина за онези, които се връщат в страната с организиран транспорт. 

Запазват се настоящите рестрикции, като ограничаване на броя на пътниците в обществения транспорт и на хората в църквите. Ресторантите и баровете също ще останат затворени, остава забранено и събирането на повече от пет души на едно място. До 17 януари остават затворени всички училища.

Здравното министерство съобщи вчера за общо 1 171 854 заразени с ковид в Полша от началото на пандемията (11 953 за 24 часа), и за общо 24 345 починали от заразата (431 за 24 часа).