Д оживотният председател на СФР Югославия Йосип Броз Тито има най-голяма заслуга за създаването на македонската държава, показват резултатите от онлайн-анкета, проведена от македонския център „Макфакс“, пише белградската „Политика“.

На въпроса „Кой има най-голяма заслуга за създаването на македонската държава“ 56% от анкетираните отговориха – Тито.

18,5% от анкетираните са гласували за революционера и един от основателите на ВМРО, Гоце Делчев, докато 14,5% отговориха, че това е Методи Андонов-Ченто.

Само 11% от анкетираните смятат, че първият президент на независима Македония Киро Глигоров има най-голяма заслуга за създаването на македонската държава.

Проучването е проведено в онлайн формат върху извадка от 2 908 респонденти, които са могли да гласуват в над 14 уебсайта, с продължителност 24 часа.

От общия брой на анкетираните 45,8% са жени и 54,2% са мъже.

Правителството на Република Северна Македония изрази разочарование по повод приетите вчера заключения от посланиците на страните от ЕС, че ЕС не е намерил начин да вземе позитивно решение за приемане на преговорната рамка, което щеше да направи възможно свикването на първата междуправителствена конференция между ЕС и Република Северна Македония да се състои до края на годината, по време на германското председателство, съобщава днес вестник „Нова Македония“.

„За съжаление бе потвърдено ветото на България, с което не се разрешава започване на преговорите на нашата страна с ЕС, макар според всички доклади на европейските институции да сме изпълнили всички критерии, за да бъде приета преговорната рамка и да се свика първата междуправителствена конференция и преговорите да започнат.

Ние изпълняваме, а ЕС не спази обещанията си и в този момент не получихме правилния отговор. България и ЕС повтарят грешката по отношение на Северна Македония. Историческата грешка през 2019 г. сега е огромна геостратегическа грешка на ЕС“, заявява правителството.

„Оставаме посветени на диалога със София и на търсенето на взаимно приемливо решение. Готови сме да разясним определени дилеми, ако е необходимо, но нашите позиции са известни и публично потвърдени: за македонската идентичност не се разговаря и не се преговаря.

Договорът с България е добър и не е необходим нов договор или анекс към договора. Готови сме за по-активно прилагане на договора. Предложили сме план за действие за проекти между двете държави, които могат да развият сътрудничеството в различни области /икономика, инфраструктура, култура, образование и др./“, заявява правителството и се ангажира да се бори против езика на омразата, както и да остане посветено на изпълнение на стратегическите цели и заселване на темпото на изпълнение на вътрешните реформи.

В последните проектозаключения на Съвета на ЕС за Република Северна Македония е включена и частта, за която настояваше България, за „погрешна интерпретация“ и пълното име на Република Северна Македония, съобщиха медиите в Скопие.
Заключенията трябва да бъдат приети с писмена процедура днес или утре.

Германското председателство на Съвета на ЕС предложи нов текст на заключенията, в който е включено българското искане.

Съветът припомня Преспанския договор между Република Северна Македония и Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България и подчертава значението на продължаващото им прилагане. Тези две основни стъпки трябва да сложат окончателен край на всякакви претенции, основани на погрешна интерпретация на историята, се казва в проектозаключенията.

Според някои дипломати компромисът все пак е в полза на Република Северна Македония, защото въпросното изречение не е в параграфа, посветен на страната, а в преамбюла и по-конкретно в параграфа, в който се говори за регионалното помирение. Все пак обаче то се отнася пряко до Република Северна Македония, отбелязва „Слободен печат“.

Германският посланик в Скопие Анке Холщайн заяви, че проектозаключенията се отнасят до шестте страни в региона, а не само до Република Северна Македония, съобщава сайтът 360 градуса. Главната причина за приемането на тези заключения е даването на сигнал за достоверността на перспективата на разширяване“, каза тя и добави, че процесът на разширяване продължава и по време на португалското председателство през първите шест месеца на следващата година.

България дава на РС Македония над 500 000 лв. безвъзмездна финансова помощ

Екатерина Захариева за Северна Македония пред Die Welt

За 10 години над 77 хил. души от РС Македония са поискали българско гражданство

Борисов към Бучковски: Може да се намерят решения

Бучковски: Не преговарям за разпарчетосването на Македония

Честваме 24 май вече с ново име

МВнР излезе с позиция за Северна Македония