Е вропейската комисия съобщи, че ваксинацията срещу ковид в ЕС ще започне на 27-29 декември.

„На 27, 28 и 29 декември ваксинацията ще започне в целия ЕС“, написа Урсула фон дер Лайен в Twitter.

Шефът на ЕК призова страните членки на ЕС „да започнат бързо с ваксинацията заедно, в един и същи ден“, добавяйки, че членовете на блока ще минат през коронавирусната пандемия „заедно и обединени“.

Говорител на комисията отбеляза, че спазването на тези дати зависи от очакваното положително решение на европейската агенция по лекарствата за първата ваксина.

Той поясни, че доставките на ваксината се предвижда да започнат на 26 декември.

На 21 декември се очаква положителното становище на лекарствената агенция, а ЕК вчера уточни, че след това ще има нужда от два дни, за да съгласува с държавите от ЕС намерението си веднага да издаде разрешение за пазарен достъп на ваксината.

Комисията днес съобщи също, че е приключила предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на ваксини с производителя „Нова вакс“.

Подготвяното предварително споразумение предвижда възможности за доставка на 200 милиона дози ваксина.

Европейската комисия подписа договори със седем доставчици на потенциални ваксини, за да гарантира, че всички възрастни граждани на ЕС в крайна сметка ще могат да бъдат ваксинирани. Държавите-членки ще решат кой ще получи приоритет за инжекциите, но възрастните и здравните работници, лекуващи пациенти с Covid-19, ще бъдат в челните редици.

Ваксината, разработена от американския гигант „Pfizer“ и германската фирма „BioNTech“, се оказа 95% ефективна в глобални проучвания, при които се инжектират две дози с интервал от три седмици.

В Европа тази ваксина се произвежда в съоръжение на „Pfizer“ в Белгия и се изпраща с камиони и самолети. Тя трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий, за да запази жизнеспособността си, но може да се транспортира за кратки периоди при 2-8 градуса по Целзий. 

Официално: Кои забрани остават и кои отпадат до 31 януари

Проф. Момеков: При ковид-19 не взимайте тези лекарства

Силна алергична реакция след ваксина срещу COVID-19

Предупреждение: Затварят големи магазини при неспазване на мерките

ЕК: Ваксина за всички едновременно, пропорционално на броя на жителите