Ваксинацията срещу Covid-19 в Германия и Франция започва в края на месеца

Германия ще започне ваксинацията на населението срещу Ковид-19 на 27 декември. Първо ще бъдат ваксинирани обитателите на старческите домове, предадоха Франс прес и ТАСС. Решението е взето на заседание на федералния министър на здравеопазването Йенс Шпан и колегите му от 16-те германски провинции.

Много вероятно е ваксинацията в целия Европейски съюз, на който Германия е ротационен председател, да започне на 27 декември, отбелязва АФП.

Под германски натиск Европейската агенция по лекарствата обяви, че ще вземе решението за одобряване на ваксината на Пфайзер и Бионтех на 21 декември – с една седмица по-рано от планираното.

Общо близо 23 500 души са починали в Германия от усложнения, предизвикани от коронавируса. Заразените в страната са близо 1 милион и 380 хиляди.

Ваксинацията срещу КОВИД-19 във Франция ще започне през последната седмица на декември, съобщи премиерът Жан Кастекс, цитиран от Франс прес. На първия етап ще бъдат ваксинирани рисковите групи – възрастните, уязвимите и някои здравни работници. Кастекс очаква неприоритетните групи да бъдат ваксинирани в „края на пролетта“.

Франция е поръчала общо около 200 милиона дози, достатъчни за ваксинирането на 100 милиона души. В страната са регистрирани над 2 милиона и 400 хиляди заразени, а общият брой на смъртните случаи надхвърли 59 хиляди и 300.