Протестиращи в Кишинев фермери бяха разпръснати със сълзотворен газ

Полицията в Кишинев използва днес сълзотворен газ против протестиращи фермери, събрали се пред сградата на парламента, съобщава новинарският сайт newsmaker.md.

Протестиращите се опитали да стигнат с тракторите си до стълбите към парламента, но полицията им попречила да пробият кордона като използвала сълзотворен газ.

Силите на реда призовали участниците в акцията да протестират мирно, да се въздържат от подбуждане към агресия и насилие.

Протестиращите фермери пристигнаха с около 200 трактора на главния площад на Кишинев миналата седмица. Те настояха правителството да се откаже от плановете за увеличаване на данъците добавена стойност върху селскостопанските продукти, върху доходите на лица, заети в селското стопанство, както и да им изплати обезщетение за загубите, причинени в резултат на сушата. Вчера обаче около 100 протестиращи се опитаха да блокират улиците в центъра на града и да проникнат в сградата на правителството. След като бяха спрени от полицията, те поискаха оставката на кабинета. От своя страна премиерът Йон Кику определи действията на земеделците като неоснователни и отбеляза, че зад протестите стои парламентарната опозиция.

„Протестът на фермерите се използва за политически цели. Виждаме, че той беше организиран от депутати от опозиционните партии „Действие и солидарност „и платформата „Достойнство и истина“, които настояват за оставката на правителството. Готови сме да помогнем на земеделските производители, засегнати от суша, но трябва да преговаряме на масата за преговори. Нищо не може да бъде постигнато чрез блокиране на улиците и правене на политически изявления“, заяви действащият президент Игор Додон.