Обявяват присъдите за съучастници в атаката срещу „Шарли ебдо“

14 съучастници в терористичните атентати през 2015 година срещу редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо“ очакват днес присъди в Париж. Процесът срещу тях продължи 3 месеца, прекъсван заради пандемията.

Присъдите се очакват да бъдат произнесени до всеки момент. В момента съдът в Париж произнася мотивите за решението си за предполагаемите съучастници на терористите – братя Куаши и Амеди Кулибали, които бяха застреляни от полицията след нападението.

Подсъдимите са 11, като трима избягали са съдени задочно.

Главният обвиняем Али Риза Полат, който оказал логистическа подкрепа на терориста Кулибали е признат за виновен за съучастие в престъпна група, но не и за тероризъм. Прокуратурата поиска за него доживотна присъда.

Съдът признава за виновна избягалата в Сирия Хаят Бумедиен – приятелката на Кулибали, за съучастие в терористична група и финансиране на тероризъм. Вероятно тя ще получи 30 години затвор.

За шестима от обвиняемите, признати като съучастници в престъпна група, отпада обвинението в тероризъм.

Съдът заседава 48 часа след продължилия 3 месеца процес, особено мъчителен за оцелелите в атентатите и за близките на жертвите.

В атаките загинаха 17 души от екипа на „Шарли ебдо“, полицаи и заложници в магазина на кашер храна в Париж.

В процеса участваха 150 експерти, но въпреки това са останали много сенчести зони около точните връзки на обвиняемите с терористите.

До последния момент всички обвиняеми отхвърляха всички обвинения. Затова вероятно ще обжалват съдебното решение.

Процесът е определят като „исторически“, но бе застигнат от реалността на тероризма, защото в хода му във Франция се случиха три нови терористични атаки.