Р аботата от дистанция се превърна в една от основните тенденции през изминалата година. Отново, технологичните фирми са сред първите, които взимат по-смели решения с потенциални трайни последици.

Именно ИТ компаниите бяха най-активни в преминаването към дистанционна работа. Донякъде това е очаквано. Работата от дистанция изисква използването на повече технологични услуги и е нормално ИТ фирмите да са по-добре запознати с тях и да са по-уверени в ефикаността им. За компаниите в други индустрии обаче подобен рязък и бърз, неочакван преход си е изпитание.

ИТ гиганти създадоха нов алианс за модерни технологии

Ролята на технологиите отново беше основна. Благодарение на тях много хора успяват да работят дори и в изолация. Технологиите спасиха много работни места и компании.

Ситуацията се оказа и възможност за появяването и популяризирането на много дигитални услуги. Приложения за видеочат, платформи за колаборация, работа в реално време по проекти, документи и презентации, услуги за киберсигурност и още много други разработки популяризират възможностите си и показват своите ползи на повече компании.

Време за промени

Всичко това ще доведе до някои по-големи и трайни последици. Част от тях вече се случват и отново ИТ компаните са сред първите, при които това става.

Може ли Xiaomi да се превърне в новия Huawei

Проучване на Accenture показва, че 73% от служителите харесват да работят от домовете си. 35% искат да продължат да работят от дома си поне веднъж седмично.

Доста компании също преосмислят какво ще правят. Facebook и Twitter обявиха, че ще позволят на част от служителите си да работят от разстояние постоянно. Facebook дори заяви, че ще подготви нова структура, в която повечето хора ще работят от дистанция, а офисите на компанията ще са по-малки, на повече места и ще се използват предимно за срещи.

Пазарът на смартфони с неочаквано голям ръст

ИТ гигантът Oracle наскоро също обяви подобна стратегия. В зависимост от ролята си, служителите ще могат да избират в кой офис да работят и дали да работят отчасти или изцяло вкъщи.

Това ще е добре дошло за много от служителите в Силициевата долина. Заради голямото струпване на ИТ компании там, разходите за наеми и живот като цяло са доста високи. А това отблъсква хората или ги кара да прибягват до най-различни решения, включително да живеят в каравани по паркинги, за да могат да пестят пари.

Развитието на технологиите през последните години и подобряването на интернет връзката на повече места, обаче може да се окаже естествено решение на този проблем. То вече започва да личи, като напоследък все повече ИТ компании решават да сменят офисите си.

Oracle например обяви, че ще смени корпоративната си централа и ще я премести от Силициевата долина в Остин, Тексас. Присъствието на компанията в Долината ще остане, но офисът няма да е със статут на централа. Тя подготвя и повече по-малки офиси из САЩ. Изглежда идеята е сходна с тази на Facebook и да даде на служителите повече избор да работят от там, където се чувстват по-добре.

Подобен подход прилага и Hewlett-Packard Enterprise. Компанията обяви, че също мести централата си от Силициевата долина в Тексас, но в град Хюстън. Илон Мъск също заяви, че вече се е преместил да живее в Тексас и планира да премести централата на Tesla извън Силициевата долина.

Някои компании не бързат толкова. Google например обяви, че ще почака с решението дали да премине към трайна работа от дистанция и че смята контакта очи в очи за важна част от работния процес.

Apple също обмисля различни варианти. Наскоро Тим Кук обяви, че е доволен от някои аспекти на дистанционната работа и очаква те да останат постоянно. Самият той казва, че един от основните недостатъци на работата от разстояние е именно липсата на физически контакт, който не позволява да се правят спонтанни срещи с колеги.

5 приложения, които са нужни в ежедневието

Какво трябва да знаем за „облачния PC“ на Microsoft

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram