Български хорове се окичиха със златни медали на международни конкурси

Радостни вести от няколко наши хорови състави дойдоха точно на Световния хоров ден – 13 декември:

Вокален ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас с ръководител Милена Добрева, носители на приза „Ансамбъл на годината 2018“ в анкетата сред слушателите на предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“, получиха поредното голямо признание – златен медал в категория „Смесени хорове“ на XIV международен хоров фестивал в Римини, Италия, който тази година се проведе онлайн, заради ковид-кризата.

Академичният смесен камерен хор „Гаудеамус“ при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив – Ансамбълът на 2013 година – спечели два златни медала с пълен брой точки – 100 – в категориите „Камерни  хорове“ и „Musica sacra“, както и Специалната награда на журито за  изпълнение на съвременна хорова творба на Първия международен фестивал  „Melodianum“ в Сърбия, в който участваха 42 хора от 7 страни.

Хор Гаудеамус

Малко по-рано през седмицата научихме, че и носителят на приза „Музикант на годината 2015“, Детски хор „Бодра песен“ – Шумен с диригент Деница Узунова също е отличен – с Гран при в категория „Българска песен“ от журито на фестивала „Българска душа на Святата земя“ в Израел.

Тези хубави новини, а също и актуалните проблеми на хоровите деятели – диригенти, хористи, акомпанятори, членове на Българския хоров съюз обсъдиха в онлайн среща-разговор в Световния хоров ден. Какво споделиха те, разказа в ефира на „Хоризонт“ маестро Славил Димитров – председател на Съюза и диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“.

Чуйте в звуковите файловеинтервюта с диригентите Милена Добрева, Весела Гелева и Славил Димитров, и изпълнения на отличените хорове.

НФХ