И скате да посетите любимите си хора? Разбира се!, пише на табелката, поставена на входа на дома за възрастни хора „Паулине Кроне“ край Тюбинген.

До нея има шише с дезинфектант и списък, в който трябва да се запишат посетителите.

В този дом живеят близо сто възрастни хора, всички се числят към високорисковата група. Поради това от края на октомври е въведена допълнителна хигиенна мярка: на всеки посетител се предоставя възможността да си направи безплатно тест за коронавирус.

Четвърт час след взимането на пробата резултатът е налице, след което посещението при възрастните хора в дома е максимално лишено от риск.

Между 30 и 40 посетители дневно се възползват от тази възможност. И броят им расте с всеки изминал ден, разказва „Дойче веле“.

„Досега за щастие не сме имали нито един случай на COVID-19“, казва ръководителят на дома Холгер Байдел. Тестовете носят сигурност и позволяват допускането на посетители, въпреки нарастващите от месеци случаи на заразени в региона.

„Това е много важно за поддържането на социалните контакти на възрастните хора“, посочва Байдел.

Половин милион евро, за да опазят възрастните

Не само в социалните домове, но и в останалата част на Тюбинген възрастните хора са особено защитени. За тях са въведени специални часове за пазаруване, както и намалени цени при пътуванията с такси. Освен това те получават и безплатни маски. Идеята е на кмета Борис Палмер.

„На базата на данните като математик си дадох сметка още през април, че при хората над 70 рискът от смъртен изход е най-голям – значи тях трябва да пазим особено добре“, казва той. До момента градските власти са инвестирали за тази цел половин милион евро.

Както изглежда, стратегията на Палмер дава положителен резултат: през изминалите седмици броят на заразените сред възрастните хора в града е сравнително нисък.

Много други градове вече отправят поглед към Тюбинген – в търсене на решение как да опазят най-уязвимите.

Тюбинген
Тюбинген
Източник:
iStock

И жителите Тюбинген са доволни от своя кмет.

„Нося специалната маска, която получих от г-н Палмер по пощата. Постоянно ми е в колата, за да не я забравя“, споделя местна жителка. Според нея, това е хубав подарък за възрастни хора като нея.

В началото на ноември градът разпрати маски FFP-2 на всички хора над 65 години. Освен това излезе с апел към младите да не ходят по магазините между 9:30 и 11:00 часа, за да могат възрастните да пазаруват по това време на спокойствие.

Безплатни тестове преди Коледа

Стопроцентова защита обаче не може да бъде осигурена: покрай огнище на вируса в една болница в Тюбинген междувременно са се заразили и няколко възрастни жители на града. Но кметът се надява, че благодарение на множеството тестове ще може да се избегне най-лошото.

„Без тази мярка вероятно бихме забелязали инфекциите много по-късно“, казва той.

Ясно е, че с нарастващия брой заразени в цяла Германия расте и рискът за Тюбинген. За да може въпреки това празниците в града да бъдат максимално сигурни, Борис Палмер залага на нова стратегия:

на централния площад ще бъде разположен център за тестване малко преди Коледа. Там всеки ще може да се тества за коронавирус – за да опази близките си, ако иска да им отиде на гости.

Франция предпазливо разхлабва ограниченията преди Коледа

Нидерландия въвежда пълна карантина срещу ковид-19

Covid-19: Германия въвежда нови мерки, затваря магазини

Covid-19: Смайващият брой на жертвите в Италия поставя неудобни въпроси