Шест емблематични новогодишни концерта в последните дни на 2020-а

От 26 декември до 1 януари 2021 г. почитателите на Новогодишния музикален фестивал могат да се насладят на едни от емблематичните Празнични новогодишни концерти през годините (1986–2020), дирижирани от Емил Чакъров, Найден Тодоров и Емил Табаков, съобщават организаторите от НДК.

В търсене на решение за провеждането на Новогодишния фестивал в тази сложна за събитията година, организаторът в лицето на НДК предлага хибридно издание на фестивала, което включва онлайн издание „Духът на Коледа“ и Празничен новогодишен концерт на живо на 1 януари 2021 г.

Концертите в онлайн изданието „Духът на Коледа“ са предоставени от архива на БНТ и ще бъдат излъчени на официалната Фейсбук страница на Националния дворец на културата и в събитието от 18:30 часа.

Онлайн изданието се открива на 26 декември с Празничния новогодишен концерт с диригент Емил Чакъров, солист Милчо Левиев, Николай Гяуров (от 1 януари 1990 г.). 

На 27 декември ще бъде излъчен концертът „Имена от бъдещето” с диригент Найден Тодоров и Софийска филхармония (от 1 януари 2006 г.). 

28 декември предлага на зрителите Празничен новогодишен концерт „Духът на Русия” с диригент Емил Табаков (от 1 януари 2009 г.).

Празничен новогодишен концерт „Духът на Италия” с диригент Емил Табаков (от 1 януари 2010 г.) – на 29 декември. 

Следващ в програмата е концертът „Пътешествие по Дунава” с диригент Емил Табаков (от 1 януари 2013 г.) – 30 декември. 

Последен от серията онлайн излъчвания ще бъде знаковият концерт „Духът на Европа“ с диригент Емил Табаков (от 1 януари 2018 г.), с който преди две години НДК отбеляза домакинството на страната ни като председател на Съвета на Европейския съюз. Той ще бъде излъчен на 31 декември.

На 1 януари от 18:30 часа в зала 1 е Празничният новогодишен концерт „Севера и Юга“, съвместно организиран от НДК и Софийската филхармония. Концертът ще бъде открит с произведение на Гершуин – „Funny Face”, което публиката ще чуе за първи път, а финалът отново е с Гершуин – музика от операта „Порги и Бес”. Срещата между Севера и Юга дава възможност в зала 1 да звучат по-малко известни и интересни произведения с автори от Бразилия, Мексико, композитори от Куба и Аржентина, една наистина разнообразна по стил програма. Билети за този концерт можете да закупите от Билетен център – НДК или онлайн на www.tickets.ndk.bg.