С АЩ продължават със затягането на регулаторския контрол върху ИТ компаниите. Американската Федерална комисия по търговия (FTC) е изпратила искания към 9 от големите технологични компании да предоставят информация как събират данни на потребителите и за какво ги използват, съобщава CNBC.

ИТ гиганти създадоха нов алианс за модерни технологии

Компаниите, които са получили такава заповед, са Amazon, Facebook, WhatsApp, ByteDance, Reddit, Snap, Twitter, Discord и YouTube. Всички те имат срок от 45 дни, за да предадат поисканата информация.

Обама: Социалните мрежи са заплаха за демокрацията

Те ще трябва да обяснят на FTC как събират данните на потребителите и за какво ги използват, как определят какви реклами да им покажат и как измерват и анализират активността и взаимодействията на потребителите. Също така регулаторът се интересува и как действията на компаниите засягат децата и тийнейджърите.

Членовете на комисията са гласували 4 „за“ и 1 „против“ за издаването на заповедите. Подкрепящите казват, че чрез мярката се търсят отговори от компаниите, за да се опознаят техните бизнес модели, както и влиянието им върху това „какво чуват и виждат американците“. Гласът „против“ е бил на републиканеца Ноа Джошуа Филипс, който казва, че подкрепя целта, но смята, че зададените въпроси към компаниите са твърде широки и само някои имат известно отношение към разследването.

Facebook ще трие невярна информация за ваксините

Повечето компании не са коментирали проверката. Тези, които са го направили са Twitter, Discord и Reddit, като реакциите им са сходни. Те казват, че ще съдействат на комисията и ще отговорят на въпросите ѝ, за да покажат, че действията им са в рамките на закона.

САЩ заведоха антимонополни дела срещу Facebook

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram