Путин поздрави Байдън за избирането му за президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин поздрави Джо Байдън за избирането му на президентския пост в Съединените щати, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

В поздравителната телеграма Путин пожелава на Байдън успехи и изразява увереност, че въпреки разногласията си Русия и Съединените щати могат да допринесат за решаването на много проблеми и предизвикателства, пред които е изправен светът днес.

Путин посочва също така, че руско-американското сътрудничество, основано на принципите на равноправието и взаимното уважение, отговаря на интересите както на двата народа, така и на цялата международна общност.

Руският лидер подчертава, че Русия и Съединените щати носят особена отговорност за глобалната сигурност и стабилност.

„Готов съм за взаимодействие и контакти с вас“, пише още в изпратената от Путин до Байдън телеграма.

През февруари догодина изтича руско-американският Договор за ограничаване и съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия. По време на предизборната си кампания Байдън изрази готовност да преподпише споразумението.

Кремъл бе заявил, че няма да коментира кой е победил на изборите в САЩ, преди да се запознае с официалните резултати, макар че други страни честитиха на Байдън още в първите дни след 3 ноември, отбелязва Ройтерс.