П андемията от Covid-19 ще даде своето отражение върху живота на огромен брой хора, както и на практически всеки бизнес сектор. Всяка сфера допринася за развитието на останалите и същевременно зависи от тях. Ограничителните мерки доведоха и до сериозни последствия за доста от тях.

Както винаги, в периоди на криза има не само губещи, но и печеливши. В случая това са онлайн бизнесите. Много потребители променят навиците и интересите си и това води до ръст на интереса към онлайн магазини и услуги. А съответно и на онлайн и мобилните плащания.

Това е тенденция, която се случваше плавно още преди Covid-19. Тя е неизбежна, но пандемията я ускори значително. Ако преди онлайн покупките бяха предимно за по-големи и скъпи стоки, анализ на Optile показва, че покрай ограниченията, хората са започнали да поръчват по-често и по-малки и евтини стоки.

ИТ гиганти създадоха нов алианс за модерни технологии

Променят се и навиците на хората. Те предпочитат да имат по-малко взаимодействия с физически пари или дори с традиционни ПОС терминали. Вместо това се наблюдава ръст на интереса към мобилните и безконтактните плащания.

Анализ на Infopulse сочи, че 78% от хората в САЩ предпочитат онлайн пазаруването по време на пандемията и приоритизират безконтактните плащания. 62% споделят, че действително са намалили използването на пари в брой заради коронавируса. А 48% вече не искат да пазаруват в магазин, който не предлага опция за безконтактно плащане.

От тук следва и логичният ръст на услугите тип „виртуален портфейл“. Ако преди година 46% от хората са казвали, че планират да използват подобна услуга, то през 2020 г. делът достига 64%.

Големите промени предстоят

Променените предпочитания за плащане за стоки и услуги ще засегнат всички търговци. Можем да видим своеобразен „прозорец“ към бъдещето в Китай. В страната мобилните и безконтактните плащания от години са много разпространени.

Може ли Xiaomi да се превърне в новия Huawei

И една от основните причини затова отново е вирус. Епидемията от SARS помогна за резкия ръст на онлайн търговията в Китай още през 2003 г., отбелязва анализ на Световния икономически форум. Ситуацията там още тогава звучи много познато като сегашната в други държави: голяма популярност на онлайн пазаруванията заради желанието на хората да избягват контакти с други; все повече търговци в онлайн средата; плащания по банка или директно на куриера.

Пазарът на смартфони с неочаквано голям ръст

Години по-късно обаче в страната вече смартфоните са много популярни, както и услугите за онлайн и мобилни плащания. Затова се появява ново желание – възможност за безконтактно мобилно плащане на куриера или търговеца. Към 2019 г. вече 35,2% от потребителите използват мобилни плащания през смартфон приложение, т.е. „мобилен портфейл“. На второ място е Индия с 29,5% навлизане на тези услуги.

Няма съмнение, че това е тенденция, която ще обхване целия свят. Пандемията от коронавируса ще има голяма роля в ускоряването на този процес. За много държави това ще означават и още допълнителни, големи промени – увеличаване на дяла на хора с лични документи, подобряване на мрежовата инфраструктура, киберсигурността и защитата на личните данни. От Световния икономически форум препоръчват именно да се проследи направеното от Китай, за да се вземат добрите решения и да се избегнат грешките по-лесно и бързо.

Какъв ще е ефектът от iPhone върху навлизането на 5G

Криптовалутата Libra сменя името си

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram