Министърът на здравеопазването инспектира пункт за Covid ваксинация

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов инспектира първия у нас специализиран пункт за ваксинация срещу Covid-19.

Временният изнесен кабинет за Covid имунизация се намира пред сградата на Столичната регионална здравна инспекция. Улицата пред инспекцията, където ще се провеждат имунизациите, вече е затворена, а пред пункта са поставени и информационни табели, от които гражданите ще могат да се информират за начина, по който ще се провежда ваксинацията.

Две линейки ще бъдат на разположение на ваксиниращите се с екип от лекар и медицинска сестра, ако се наложи да бъде оказана помощ на някой от гражданите, съобщи министър Ангелов.

Има готовност подобни мобилни пунктове да бъдат изградени и пред два от големите хипермаркети в столицата.

Първата фаза на ваксинацията ще започне от медицинския персонал. Около 33% от тях засега са изразили желание да го направят, но списъците продължават да се актуализират, припомни министър Ангелов.

„Ние ще съдействаме на гражданите да получат цялата информация за ваксините, към настоящия момент информацията, с която разполагаме е, че има ваксини, които се поставят двукратно и има такива, които се поставят еднократно. Все още нямаме кратка характеристика на продукта“, каза здравният министър в отговори на въпрос за това колко пъти ще трябва да се ваксинираме.

До започване на ваксинацията ще дадем отговор на въпроса как ще се знае кой е ваксиниран и кой не, каза още Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Личните лекари, с които имахме среща днес настояват да продължат да вкарват данни за ваксинацията в информационната система, каквато има в момента в НЗОК, а „Информационно обслужване” поеха ангажимент от там автоматично да се извличат данните и да се вкарват в системата, която отговаря само за Covid-19, обясни още министърът.