КПКОНПИ обжалва съдебно решение за отхвърляне на иск срещу близки на Христо Бисеров

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което беше отхвърлен искът ѝ срещу сина и съпругата на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров.

С решението си от края на ноември съдът осъди Комисията да заплати близо 330  000 лева съдебни разноски.

С какви аргументи антикорупционният орган обжалва съдебния акт:

Че решението на съдията от Софийския окръжен съд Евгения Генева е в пълно противоречие с разпоредбите на закона, със съдебната практика и със съдебно решение от този март на Съда на Европейския съюз.

Стойността на отхвърлените искове срещу Ивайло Главинков, Мария Добрева – Бисерова и семейната фирма на Бисерови „Солари Елов дол“ е малко над 4 082 000, а съдебните разходи са сбор от адвокатски хонорари и  държавна такса.

Делото срещу сина и съпругата на бившия втори в ДПС е от октомври 2015 г. След като прокуратурата се отказа да ги разследва, то беше прекратено.

След тълкувателно решение Върховния касационен съд за връзката между гражданската конфискация и наказателното производство в началото на 2019 г. казусът отново е в Софийския окръжен съд. Следва ново прекратяване, ново обжалване от страна на КПКОНПИ и така този ноември е проведено първото заседание по същество.

Според прессъобщението на Антикорупционната комисия, след като не са били отчетени нейните възраженията и искания, две седмици по-късно исковете са отхвърлени с мотив, че са „неоснователни“.