Б изнесът реагира остро срещу идеята за по-дълъг локдаун на барове, ресторанти и молове.

Според ресторантьорския бранш „тази рецепта за борба с коронавируса“ няма да даде резултат. Затова предлагат край на локдауна.

„От затварянето насам няма спад на заболяването – напротив. То стои същото, дори в моменти се е повишило. Това показва ясно, че заведенията не са развъдник на заразата“, заяви Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Ресторантьорите обаче настояват властите да обявят решението си няколко дни преди заветната дата 21 декември – а не в последния момент.

„Това изисква първо организация относно служителите – да могат те да се настроят. Друго много важно нещо са доставчиците. Едно отваряне от днес за днес много трудно може да се организира – почти невъзможно е“, категоричен е Петров.

Като собственик на заведение той споделя, че приходите от доставки по домовете по време на 3-седмичния локдаун стигат за заплатите едва на четирима души персонал. Докато са в неплатен отпуск или на борсата, останалите му служители очакват финалното решение кога ще се върнат на работа и дали ще е за постоянно.

„Ако отворим само за 3 дни и пак затворим – това ще има изключително отрицателен ефект върху самия бизнес“, споделя той.

„Ако има отчетливи данни, че кризата започва да се овладява – тогава една седмица повече или по-малко затворени няма да промени цялата картина – празнуването, ресторантите пазаруването ще се пренесе в началото на януари“, посочва Лъчезар Богданов,  главен икономист в Института за пазарна икономика.

Затворени от 27 ноември насам са и фитнесите. Собствениците им се опасяват, че залите ще останат празни и след нова година, което ще е пагубно за бизнеса.  

Петър Ангелов, председател на Асоциацията за здраве и фитнес, е категоричен:

„Това неведение и тези непрекъснато разнопосочни сигнали объркват хората – трябва ясно и точно да се каже, а не в последния момент дали ще бъдем отворени както е по заповедта на министъра – на 21 декември“.

Дали фитнеси, ресторанти и молове ще заработят преди празниците – ще стане ясно до дни. Ако локдаунът продължи обаче, затворените бизнеси са готови и на по-сериозни действия, за да защитят правото си да работят.

Кунчев: Ако това стане, болниците ще са драматично пълни в средата на януари

Борисов: Да помогнем на докторите да знаят всичко за всяка ваксина

Защо медици отказват да се имунизират

Ваксинация срещу ковид-19 в България догодина

Над 2 хил. нови случая на ковид-19, починаха 150 души

Ангелов: Мерките да останат такива, каквито са в момента

Математик каза при какви условия ще има нормално лято