Covid-19 по света: Празници без празници, ваксини и мерки

„Пандемията „Covid-19″ е най-голямото изпитание за всички нас, но заедно ще преодолеем кризата“, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в навечерието на втората пълна карантина в страната.

„Ще посрещнем Коледа и Нова година не така, както се надявахме – идните седмици ще са тревожни, ограниченията, които трябва да си наложим, застрашават бизнеса и носят самота, и ни потискат“, заяви Щайнмайер в обръщение към германците, но то сякаш е към всички – повечето европейски държави затягат ограниченията за предстоящите празници.

Италия обмисля въвеждането на още по-строги мерки – удължаване на вечерния час, забрана за напускане на дома без съществена причина, както и затваряне на нехранителните магазини, баровете и ресторантите през почивните дни и празниците.

Тежка Коледа очаква и жителите на Нидерландия – тази вечер се очаква премиерът Марк Рюте да обяви ограниченията, които може да включват затваряне на всички магазини за „несъществени“ стоки, театрите и музеите.

Съседна Германия влиза от сряда в нова пълна карантина до 10 януари – на 31 декември и 1 януари се забраняват всякакви събирания. Българското Министерство на външните работи препоръчва да се въздържаме от пътувания в Германия. Тези, които все пак ще пътуват, трябва да се регистрират предварително онлайн.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер защити решението за повторна карантина и обяви, че тя няма да предизвика тежка рецесия:

„Надявам се, че при втората карантина няма да допуснем пълно спиране на бизнеса. Не изключвам ограничителните мерки, които са в сила в цяла Европа, да свият икономиката, но съм сигурен, че рецесията от пролетта няма да се повтори“.

Пълен локдаун ще бъде наложен в Турция от 9,00 ч. вечерта на 31 декември до 5,00 ч сутринта на 4 януари в опит да бъде ограничено разпространението на коронавируса.

Това съобщи тази вечер президентът Реджеп Ердоган. В същото време турските здравни власти съобщиха, че през последните 24 часа в страната са починали рекордно много – 229 души с Covid-19.

Германската биотехнологична компания „Кюрвак“ обяви началото на заключителната фаза на клиничните изпитания на разработваната от нея ваксина срещу Сovid-19, а Европейският съюз се оказа, че обмисля да дари до 5% или до 65 милиона дози от закупените ваксини на по-бедни държави, твърди Ройтерс.

Идеята за даренията е на френското правителство, но тази идея рискува да подкопае схемата за разпределение на Световната здравна организация „Ковакс“, която има за цел да достави 2 милиарда дози до края на следващата година за 20% от най-нуждаещите се от ваксината по света.

Междувременно днес започна ваксинацията срещу коронавируса в Съединените щати. Първо ще бъдат ваксинирани здравните работници и обитателите на домове за възрастни хора.