Слушането на музика по време на операция може да намали болката след товаСлушането на музика и на успокояващи думи по време на операция може да намали нивата на болка и нуждата от обезболяващи след интервенцията, установи проучване, чиито резултати бяха публикувани в коледния брой на списанието на Британската медицинска асоциация.

Над 200 милиона души се подлагат на операции по света всяка година, като повечето от тях протичат при обща анестезия. Смята се, че това е състояние, в което не се чувства нищо, но има доказателства за случаи, при които под упойка остава способността да се възприема действителността, предава БТА.Изследването е проведено сред 385 пациенти на възраст от 18 до 70 г., подложени на операции с продължителност между един и три часа под обща упойка в пет болници в Германия.

Пациентите били разделени на случаен принцип на две групи. Участниците в едната група по време на операцията слушали аудиозапис на музика и положителни фрази на принципа на хипнотерапията, като записът с продължителност двадесет минути се редува с десет минути тишина. Участниците в тази група слушат записа на слушалки. Контролната група слушала запис без звук по време на операцията.

Преди операцията участниците и в двете групи изпитвали еднаква степен на болка, но по време на първите 24 часа след операцията нивата на болка били значително по-ниски в групата, която слушала записа и достигали средно ниво от 25 на сто по-слаба болка. Нуждата от обезболяващи била малко, но значително по-ниска в тази група. Не са отчетени и никакви странични ефекти.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.