Разкриха ферма за криптовалута в стопански двор в Хераково

Над 500 компютъра за т.нар. копаене на криптовалута са открити в бивша селскостопанска сграда в село Хераково край Божурище. Разследващите са попаднали на тях след сигнал от електроразпределителното дружество ЧЕЗ за необичайно голямо потребление на ток. Задържани засега няма.

В събота служител на електроразпределителното дружество забелязва заселен трафик на ток към сградата на бившето ТКЗС.

Когато от ЧЕЗ и полицията влизат в халетата, виждат копачките и устройства за преобразуване на електрическа енергия, разказа районният прокурор на Сливница Пламен Петков:

„Когато са дошли служителите на ЧЕЗ заедно със служителите на полицията, е имало консумация от 40 хиляди киловатчаса, а това е било за 24 часа“.

Хора в сградата няма. Единствените живи същества са кучетата, пуснати свободно в двора и в едно от халетата с техниката за криптовалута.

Дотук е установен собственикът на стопанския двор. Има данни обаче, че помещенията, в който са се намирали копачките, са били отдадени под наем:

„Физически точно какво се е случило тепърва предстои да установим, тъй като е напълно възможно да се касае за евентуално фиктивно преотдаване под наем, за да може да се затрудни разследването“, уточни прокурор Петков.

Засега няма задържани, няма данни дали става дума за организирана престъпна група, а тепърва експертизи ще установяват колко време е действала фабриката за криптовалута и каква е щетата за ЧЕЗ от незаконното свързване.

Тенденцията за кражби на ток заради незаконни копачки на виртуална валута е от миналата пролет. Подобни случаи бяха регистрирани и на територията на електроразпределително дружество EVN.