Президентът Йоханис започна консултации за новото румънско правителство

Румънският президент Клаус Йоханис започна днес консултации с парламентарните партии за сформиране на правителство след изборите на 6 декември, съобщава телевизия „Диджи24“.

Първата делегация, която се срещна с Йоханис, беше тази на Социалдемократическата партия (СДП), която спечели най-много гласове на изборите – около 29 процента. Лидерът на СДП Марчел Чолаку заяви след консултациите, че държавният глава е поздравил СДП за изборната победа. Социалдемократите предложиха известния лекар д-р Александру Рафила за премиер.

Въпреки че СДП постигна най-висок резултат на изборите, президентът Йоханис, който решава на кого да връчи мандата за съставяне на правителство, посочи, че десноцентристките партии имат мнозинство и социалдемократите трябва да останат извън управлението.

След това държавният глава разговаря с делегацията на Национално-либералната партия (НЛП), която се класира на второ място. Лидерът на партията Лудовик Орбан заяви, че НЛП иска десноцентристко правителство с премиер досегашния финансов министър Флорин Къцу.

„НЛП, следвайки ангажиментите си от предизборната кампания, остава посветена на целта за формиране на десноцентристко правителство, което да осигури на Румъния развитие, икономически скок, който да доведе до скок в качеството на живот и скок в доходите на румънците“, посочи Орбан, който подаде оставка от премиерския пост, след като партията му загуби изборите.
Делегацията на третата парламентарна сила – реформисткия алианс Съюз за спасение на Румъния – партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС), заяви, че иска коалиционно правителство „не за 6 месеца или една година, а за 4 години“. Те предложиха за премиер Дачиан Чолош, който в момента е евродепутат.

Телевизия „Диджи24“ отбелязва, че НЛП и ССР-ПЛЮС не са успели да постигнат съгласие на предварителните разговори през уикенда за разпределението на постовете. ССР-ПЛЮС настоява съпредседателят му Дан Барна да получи поста председател на Камарата на депутатите, а НЛП иска този пост за своя лидер Лудовик Орбан.