Гражданите в Гърция без право на избор за ваксина

Vaccine and syringe injection It use for prevention, immunization and treatment from COVID-19

Гражданите няма да избират коя ваксина срещу коронавирус да слагат, както не избират и грипната ваксина, заяви днес заместник-министърът на здравеопазването Василис Контозаманис.

1018 центъра за ваксинация в цялата страна и болниците се подготвят и веднага след като ваксините пристигнат в Гърция, ваксинациите започват.

Министър Контозаманис отбеляза, че максималният ваксинационен потенциал е около 2 милиона ваксинации на месец. Гражданите ще могат да си уреждат срещи през аптеките.

Позовавайки се на хода на пандемията, г-н Контозаманис подчерта, че се прави подготовка за евентуална трета вълна. Отбеляза, че случаите падат, което показва, че мерките работят, но „трябва да бъдем внимателни, не трябва да се отпускаме, за да не се получи трета вълна по време на празничния сезон“.

Премиерът Кириакос Мицотакис проведе широкообхватна среща в събота с ръководството на участващите министерства и длъжностни лица. Бяха обсъдени подготовката за получаване, съхранение и разпространение на ваксината, кампанията за обществена информация и начина, по който гражданите ще си уреждат срещи във ваксинационните центрове. За тази цел ще бъде създадена дигиталната платформа „emvolio.gov.gr“.

За граждани, които не са запознати с дигиталните умения, ще се използват аптеките в страната, които са над десет хиляди и вероятноцентрове за обслужване на граждани /КЕП/.

Относно празниците, разрешава се събиране до 9 души по домовете за Коледа и Нова година от две семейства, а забраната за движение ще важи от 22:00 до 5:00 ч.

От утре сутринта козметичните услуги, маникюр и педикюр също ще отворят врати. Феномените „недеклариран труд“ и заобикаляне на санитарните мерки в тази област за съжаление са широко разпространени. Ето защо е по-добре да се работи с правила и здравни протоколи, отколкото неконтролирани у дома, обявиха от Правителството.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.