П оредният локдаун заради коронавируса постави хиляди български родители в патова ситуация – кой ще гледа децата им.

Изпитаните до този момент алтернативи – отпуск от работа, помощ от баба и дядо и приятелски кооперативи от няколко семейства, не се оказаха достатъчни за справяне с проблема.

Новото затваряне доведе до засилен интерес към детегледачките, като отчетеният до този момент ръст в повечето агенции е над 10%, разказва в репортажа си NOVA.

Грижа за малката Моника или всекидневните задачи в работата. През последните седмици с тази дилема трябва да се справи семейството на Габриела Авксентиева.

„Тя е на осем години и е във втори клас. Обучава се в дистанционна форма, както всички останали деца. Аз съм активно работещ родител и продължавам да работя на пълни обороти, моят съпруг – също“, обясни Габриела пред екипа на телевизията.

Изходът от патовата ситуация за семейството й е само един – намиране на бавачка. Поне докато са в сила ограничителните мерки.

„Имаме нужда от външна помощ, за да можем да съчетаваме успешно, както качествената грижа за нея – да има време за учене, за писане на домашни, време за разходки, със задачите, които трябва да свършим – дори в ситуация на хоум офис“, посочи още Авксентиева.

Със затварянето на детските градини и връщането към дистанционните уроци, заявките в агенцията посредник, в която Светослав Стефанов работи, не спират.

„Пандемията преобърна търсенето на 180 градуса. Когато обявиха втория локдаун, започнаха да се трупат обяви всеки ден – всички с краен срок – понеделник и беше доста трудно да се справим“, коментира Стефанов.

Това е предизвикателство и за самия бизнес, за да реагира бързо и то с подготвени кадри.

Пандемията сериозно затяга и критериите, които родителите поставят пред агенциите. Наред с всекидневната грижа за детето, бавачките трябва да гарантират, че не застрашават здравето на семейството.

Коронавирусът изцяло променя и правилата за наемането на бавачки. 

Интервюта се провеждат предимно онлайн, а срещите на живо са при специални мерки за безопасност в агенциите. Променя се и типа на ангажиментите, които се възлагат на бавачките.

Още по темата вижте във видеото по-горе.

Ангелов: Ще настоявам мерките на останат такива, каквото са в момента

Математик каза при какви условия ще има нормално лято

COVID-19: 497 нови случая, починали

МВнР: Въздържайте се от пътувания до Германия

Борисов: Мерките срещу ковид остават до 21 декември

Факти и заблуди за ваксините