Антиправителствен протест пред сградата на Министерския съвет

Антиправителственият протест в София вече приключи. Движението в центъра вече е нормално. Участниците обявиха, че ще протестират и на Коледа и на Нова година.

Недоволство от медиите изразиха участниците в днешния антиправителствен протест, който започна минути след 16:00 часа пред сградата на Министерския съвет. 

Още в началния час на демонстрацията присъствието на органите на реда беше засилено, като плътни кордони от полиция обграждаха сградите на МС и на парламента в Триъгълника на властта, а служители на жандармерията бяха разположени и в околните улички.

Около 18:00 часа протестиращите направиха жива верига пред пред правителствената сграда. Бяха посрещнати обаче от кордон на полицията, който не ги допусна да стигнат до вратата на МС.

Беше спряно движението в част на бул. „Дондуков“, но трафикът по бул. „Цар Освободител“ се осъществяваше нормално. Движението в района на Орлов мост също беше блокирано.

Протестът премина мирно, без напрежение, без ескалация между полиция и протестиращи. Участниците за пореден път поискаха незабавна оставка на правителството. Част от тях се обявиха за съставяне на ново – народно правителство, излъчено от протестиращите, както и парламент, също излъчен от участниците в протеста.

Участниците в демонстрацията завиха, че протестна акция ще има, освен днес, и на Бъдни вечер – 24 декември, на Коледа – 25 декември, както и на Нова година, въпреки че Столичната община е забранила събиранията с цел спазване на противоепидемичните мерки.

Протестиращите обаче заявиха, че ще посрещнат в центъра на София новата 2021 година. Те допълниха още, че организират голям протест в средата на януари догодина.

Днешният протест е на знакова дата – на 14 декември преди 31 години жива верига обгражда парламента с искането да отпадне чл. 1 от Конституцията за ръководната роля на БКП и тогавашният ѝ лидер Петър Младенов произнася фразата: „По-добре е танковете да дойдат“.