Шеф на болница в Цюрих призова за национален локдаун

Директорът на университетската болница в Цюрих Грегор Цюнд призова за по-строги национални мерки срещу разпространението на коронавируса на фона на разрастването на пандемията в Швейцария, като поиска почти изцяло спиране на дейностите в страната, предаде БТА.

„Необходим е национален локдаун. Няма да го избегнем,“ каза пред изданието Цюнд.

Според него от средата на декември до средата на януари животът в Швейцария до голяма степен трябва да бъде спрян. Той призова за затваряне на магазините, ресторантите, музеите и спортни съоръжения. Цюнд също така настоя да се забрани карането на ски и да бъде задължително носенето на маски навсякъде.

Според вестника петте университетски болници в Базел, Берн, Цюрих, Лозана и Женева тази седмица са изпратили писмо до министъра на здравеопазването, за да изразят „голямото си безпокойство от сегашната ситуация.“

„Натискът върху болниците остава висок, а ситуацията с медицинските сестри е критична“, се казва в писмото от петте болници, които очакват трета вълна от вируса през януари.

Здравната ситуация в Швейцария, която е с едно от най-високите равнища на заразяване в Европа, не е била толкова лоша – с около 5000 нови случая на ден спрямо няколкостотин по време на първата вълна, а делът на положителните тестовете остава твърде голям.

Въпреки сложната ситуация правителството не обявява извънредно положение, както при първата вълна, което позволява въвеждането на еднакви национални мерки за 26-те кантона.