П реди транспортирането му към Берлин агентите на руското разузнаване се опитали втори път да убият яростния критик на Путин с помощта на нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“.

Това съобщи британският „Таймс“, позовавайки се на информация от западна разузнавателна служба.

Опозиционният лидер Алексей Навални се почувства зле по време на полет от Сибир към Москва и припадна в самолета, което наложи спешно кацане в град Омск. Там медиците от спешна помощ са му направили инжекция с атропин, като е възможно именно той да е спасил живот му. Атропинът е антидот при някои отрови.

Наскоро стана ясно, че операцията по ликвидирането на Навални все още не е била приключила.

Русия с ответни санкции срещу ЕС заради Навални

След като не успели да го убият първия път, служители на руските служби за сигурност се опитали да отровят Навални с втора доза отрова, преди опозиционерът да отлети за Берлин.

Неуспешното двойно покушение срещу Навални, подробности за което се публикуват едва днес, показва, че политическите убийства, извършени често по време на съветската епоха, отново са станали важен елемент в тактиката на Кремъл за сплашването на опонентите, пише изданието. Според автора на материала, най-драматичен ефект имат именно отравянията.

Нарастващият брой смъртни случаи сред критиците на Путин създава около оцелелите аура на особена смелост. Това се отнася особено до 44-годишния Навални, когото медията описва като харизматичен адвокат, борец срещу корупцията и любимия жертвен агнец на Кремъл, който постоянно го напада и го облива с кал.

„Въпросът, който ми задават най-често, е защо съм още жив“, споделя той.

И днес привържениците му демонстрират такъв черен хумор. Те се шегуват, че вместо да проучат, кой е искал да убие Навални, властите се опитват да изяснят, защо е оживял.

Според последната версия, Навални не е бил отровен с кафе на летището, както се предполагаше в началото, а сутринта в хотелската стая, когато се е обличал. Според една от версиите, по дрехите, включително и по бельото, е имало микроскопични капчици отрова.

Предполага се, че агенти на руските служби за сигурност са проникнали в хотелската стая на Навални, докаго той самият е бил на среща преди полета. Според руския химик Владимир Угльов, отровителите на Навални са получили нареждане да поставят „Новичок“ върху ластика на бельото му, за да може веществото да попадне върху кожата му.

ЕС ще наложи санкции на шестима руснаци заради отравянето на Навални

Ако пилотът на самолета не е настоял за екстрено кацане в Омск, Навални вероятно би бил мъртъв. Споменава се, че когато е поискал разрешение за кацане, от контрола на полетите са му казали, че няма как приемат самолета заради съобщение за взривно вещество на летището. Напълно възможно е тези съобщения да са били по инициатива на секретните служби, които искали опозиционерът да остане по-продължително време във въздуха.

Попадайки в болницата в Омск, Навални е имал по-малко късмет, твърди изданието. Там пристигнали веднага агенти на държавната служба за сигурност и оранизирали щаб в кабинета на главния лекар на болницата. По-късно той трябваше да опровергава отравянето и заяви, че причина за състоянието на Навални е метаболитно нарушение, а не отравяне.

Опасявайки се, че няма да му разрешат да оздравее в болницата в Омск, съпругата на Навални настоя да му бъде разрешено да напусне Русия и да отиде да се лекува в Германия.

Благодарение на оказания международен натиск върху Путин, Навални успява да стигне до Берлин. Източник от германските служби за сигурност са съобщили на своите колеги от Великобритания, че нападателите на Навални са направили още един опит да го убият, докато той е бил в изкуствена кома и преди да го изпратят на лечение в Германия.

Идеята е била, когато пристигне в Берлин, вече да бъде мъртъв. Вероятно и в този случай атропинът се е оказал спасителен.

Резултатите от тестовете, направени в германска лаборатория, показват, че Навални е отровен с неизвестна разновидност на „Новичок“ – веществото, което беше използвано срещу Сергей Скрипал в Солсбъри през март 2018 г.

Защо руските власти поемат риска да използват „Новичок“ срещу цивилни граждани на своя територия или в чужбина, след като това може да предизвика международна реакция?

След падането на комунизма Западът очакваше, че Русия ще се развива в либерална посока. Тези надежди обаче не се сбъднаха: руската „контролирана демокрация“ се превърна в тъмен авторитарен режим, а 68-годишният Путин вече се гподготвя за третото десетилетие от своето управление след приетите поправки в конституцията на страната. Те му позволяват да задържи кормилото на властта до 2036 г.

Бившият агент на КГБ сложи „в малкия си джоб“ Европа и Америка. Той е майстор на воините „в сивата зона“, в която не прекрачва границата на открит въоръжен конфликт, а вместо това използва кибератаки и дезинформация.

Въпреки това недоволството на обществото в продължава да нараства. Вероятно чувството от липса на защита, обзело Путин, е залегнало в основата на законопроекта, който се разглежда от парламента и който ще позволи Путин и неговото семейство да получат пожизнен имунитет срещу съдебни преследвания.

В Русия има само един опозиционен лидер, който може да превърне народното недоволство в масов бунт – Навални.

По време на лечението си в Берлин опозиционерът каза, че смъртта му чрез отравяне „винаги е била на дневен ред“. Според него, властите са решили да приведат този план в действие, защото Путин се е „изплашил“.