Китайската капсула с проби от Луната се завръща на Земята

Китайската космическа капсула, която носи на Земята първите лунни камъни от повече от четири десетилетия, започна днес тридневното си завръщане, предаде Асошиейтед прес.

Космическият апарат „Чанъе-5“ , който от около седмица се движеше в лунна орбита, включи и четирите си двигателя за близо 22 минути, за да премине от лунна в земна орбита, съобщи китайската национална космическа служба в пост в социалните медии.

„Чанъе-5“ се прилуни по-рано този месец, близо до район, където се предполага, че в миналото е имало вулканична дейност. Апаратът събра около 2 килограма проби от лунна почва.

Очаква се капсулата да се приземи в Северен Китай в автономния район Вътрешна Монголия, след като се разкачи от останалата част от възвръщаемия космически апарат и отвори парашути.

Лунният материал ще е първият, донесен на Земята, след този на съветския апарат „Луна 24“ през 1976 г.

Пробите са били взети след пробиване на лунната кора и с директно загребване от повърхността. Те може да са милиарди години по-млади от онези, донесени при предишни съветски и американски мисии.

Пробите вероятно ще дадат представа за историята в развитието на Луната и на други небесни тела в Слънчевата система.
Китай създаде лаборатории за изследване на пробите и се очаква да сподели някои от тях с други държави, както беше направено със стотиците килограми, донесени от САЩ и бившия Съветски съюз.