Израел и Бутан установяват дипломатически отношения

Министерството на външните работи на Израел обяви, че Израел установява дипломатически връзки с Кралство Бутан, намиращо се в източната част на Хималайската планинска верига, съобщиха информационните агенции.

„Кръгът на признаването на Израел се разширява още повече. Установяването на отношения с Кралство Бутан представлява нов етап в задълбочаването на отношенията на Израел с Азия“, заяви израелският министър на външните работи Габи Ашкенази.

Споразумението между двете страни ще проправи път към по-голямо сътрудничество и бъдещо укрепване на отношенията, посочва АП.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства сделката. Той съобщи, че страната му е в контакт с още страни, за да нормализира отношенията си с тях.

Споразумението с Бутан както изглежда е отделно от американските усилия, довели до нормализиране на отношенията на Израел с четири арабски страни.

Външните министри на Израел и на Бутан са провели тайни разговори, които за довели до споразумението.

Въпреки че досега нямаше официални дипломатически отношения Израел помагаше на Бутан в областта на развитието и селското стопанство от 1982 г.