Арестуваха двама на Родос за шпионаж срещу Гърция

Двама гръцки граждани на остров Родос са арестувани по подозрение, че са извършвали шпионаж срещу Гърция, предаде Ройтерс, като се позовава на съобщение на гръцката полиция, направено късно снощи. В съобщението не се уточнява в чия полза заподозрените са извършвали предполагаем шпионаж.

Единият от заподозрените е работел в консулство на острова, посочи полицията в съобщението. Другият е работел на пътнически ферибот, който извършвал курсове между остров Родос и остров Кастелоризо, според полицията, предаде БТА. И двата острова са разположени в близост до турското крайбрежие.

Високопоставен полицейски служител посочи, че единият от заподозрените е обвинен, че е снимал движения на гръцките въоръжени сили в Егейско море. Заподозрените са били арестувани, но не са изпратени в затвора, докато тече разследването, съгласно нормите в Гърция.

Турция и Гърция спорят за правата за проучвания за въглеводороди в източната част на Средиземно море и имат разминаващи се виждания за обхвата на своя континентален шелф.

Напреженията ескалираха през август, когато Турция изпрати сеизмографски кораб на проучвателна мисия във води, за които претендира Гърция.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.