Антиправителствен протест в центъра на Варшава

Няколко хиляди души се събраха в центъра на Варшава днес за пореден антиправителствен протест начело с движението „Национална стачка на жените“, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В полските градове се провеждат редовно протести, след като в края на октомври Конституционният съд ограничи допълнително и без това рестриктивното законодателство за абортите, криминализирайки прекратяването на бременността заради малформации на плода.

В днешните протести се включиха и представители на бизнеса, който е против ограничителните мерки срещу коронавируса.

Протестиращите преминаха през централните части на Варшава с антиправителствени плакати, развявайки знамената на Полша, ЕС и с цветовете на дъгата. На няколко пъти маршът им бе блокиран от полицията, която призоваваше хората да се разпръснат.

Полицията в Полша бе критикувана от демонстранти и опозиция за прекомерна употреба на сила при протестите.

Днешната демонстрация се провежда в деня, в който се отбелязва 39-ата годишнина от обявяването на военно положение в Полша през 1981 година.
Организаторите на протеста сравниха поведението на полицията с репресиите на комунистическата държава по време на военното положение.

Протестиращите настояват за оставка на правителството и оттегляне на управляващата дясна партия „Право и справедливост“ на Ярослав Качински. Властите призовават протестиращите да прекратят демонстрациите, тъй като така се спомага за разпространението на коронавируса, отбелязва ТАСС.