Програмата „Еразъм“ ще бъде значително разширена през следващите 7 г.

Популярната програма за образователен обмен на ЕС „Еразъм“ се очаква да бъде разширена значително през следващите седем години по силата на предварително споразумение между страните-членки и Европейския парламент, постигнато в петък, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Финансирането на програмата ще бъде увеличено на 26 милиарда евро от 2021 до 2027 г., т.е. с 13 млрд. повече в сравнение с предишния период.

Програмата ще бъде отворена за 12 милиона души, тройно по-висок брой на участниците в сравнение със сегашното равнище. В нея ще бъде включено и обучение на възрастни.

Разширяването на програмата е първа стъпка към увеличаване на финансирането за образованието и трябва да даде възможност на повече млади хора да учат в чужбина, включително такива, които са в неравностойно положение и в миналото са били изключени от подобни възможности, каза Петра Камереверт, евродепутат от Германия и експерт по образователна политика.

Предварителното споразумение трябва да бъде утвърдено от Европейския парламент и страните-членки на ЕС.

„Еразъм+“ е европейски успех, който доказа своята добавена стойност в продължение на повече от 3 десетилетия, написа във Фейсбук еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел.