Карадайъ беше преизбран начело на ДПС, Ердоган поздрави делегатите

Мустафа Карадайъ беше преизбран за председател на ДПС на провелата се днес Десета национална конференция на партията. Той определи като основна цел на движението победа на предстоящите избори и участие в изпълнителната власт.

Под мотото „Свобода, единство, заедност“ ДПС провежда днес онлайн десетата си Национална отчетно-изборна конференция. Събитието се излъчва на официалната Фейсбук страница на пресцентъра на Движението за права и свободи.

Форумът беше открит от бившия депутат Юнал Лютфи, който изтъкна историческите заслуги на партията за опазване на етническия мир в страната и обяви, че на предстоящите избори ДПС трябва да се представи в пълния си потенциал, за да се противопостави на „сегашното некомпетентно управление“.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ също разкритикува управлението. Той изтъкна, че ДПС отбелязва своето безпокойство за състоянието на страната. Липсата на реформи и стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение е извън възможностите на правителството, а причината за това е включването на национализми и популизми в централната власт, каза Карадайъ.

„Налице са предпоставки за историческата мисия на ДПС в името на спасението на България. Трябва да използваме нашата сила и енергия за промяна на статуквото, за да гарантираме реформа на всички сектори в страната. Ние трябва да бъдем активни и да реализираме нашата програма за ускорено догонващо икономическо развитие на страната“, подчерта още той.

Целта на ДПС е достойно представяне на изборите и участие в изпълнителната власт, обяви още Мустафа Карадайъ. Той посочи, че са налице предпоставки да бъде изпълнена  историческата мисия на ДПС в името на спасението на България чрез реформа на всички сектори и реализиране на  програмата за ускорено догонващо икономическо развитие на страната:

„За да се реализира нашата програма, е нужно силно ДПС. Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти у нас със значимо участие в парламента и местната власт, а така също и в централната изпълнителна власт“.

Аплодисменти предизвика включването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в конференцията. В приветственото му слово към делегатите, прочетено от евродепутата Илхан Кючюк, той призова за активност в справянето с предизвикателствата на днешния ден:

„Задачата на задачите – да предотвратим очертаващата се на хоризонта хуманитарна катастрофа. Всички усилия трябва да бъдат центрирани в борбата с коронавируса и последствията от него за нашите избиратели и за всички граждани на страната“.

След това самият Доган поздрави делегатите:

„Така съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик, но като гледам как се появявате, утвърждавате и развивате, трябва да се извиня на съдбата, защото получавам едно огромно вътрешно удовлетворение като ви гледам как сте модел за другите“.

Приветствие към делегатите поднесе и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Словото му бе излъчено по време на провеждащия се онлайн форум. Той изрази съжаление, че не е могъл да се включи в работата на конференцията, но пожела протичането ѝ да е успешно за благото на – цитирам – сънародните ни в България. Знаете, че сърцето ни е с вас, допълни той.

„Виждаме, че под лидерството на моя скъп приятел, министър-председателя Борисов България продължава да води решителната си борба с короновируса. Изхождайки от разбирането, че „Приятел в нужда се познава“, в най-критичния период на пандемията бяхме до нашата съседка България, предоставяйки ѝ медицинска помощ и подкрепа“, каза Ердоган.

„Вярваме, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция ще продължава да бъде до вас на основата на добросъседските си отношения, приятелството и съюзническите си връзки с България“, каза още турският президент.

На юбилейната конференция ще бъдат избрани председател и членове на Централния съвет. Преди това настоящият председател Мустафа Карадайъ ще представи отчет за дейността на партията.

Сред официалните гости са лидерите на европейските и световни либерали, Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, и Ханс ван Баален, президент на АЛДЕ.