С ъстоянието на тревога в Румъния, обявено заради пандемията от Ковид-19, се удължава с още 30 дни, тоест ще обхване и Нова година, съобщава румънските медии.

Решението е било взето снощи от Националния комитет за извънредни ситуации и ще бъде одобрено днес с правителствено решение, така че да влезе в сила от 14 декември. „Всички ограничения, които бяха в сила до момента, продължават да действат“, обясни д-р Раед Арафат, ръководител на Департамента за извънредни ситуации. Той уточни, че ограниченията за придвижване през нощта остават в сила, което означава, че в нощта на Нова година трябва „да си бъдем вкъщи или всеки в близост до неговата къща“.

Събиранията с голям брой хора продължават да бъдат забранени. Ски пистите остават отворени, но при спазване на мерките за здравна защита. Ново правило се прилага за кабинковите въжени линии, където броят на превозваните хора ще бъде намален наполовина, за да се намали рискът от разпространение на епидемията.

В Сърбия „Забрана на посрещането на Нова година?!“ – под това заглавие белградският вестник „Вечерне новости“ съобщава, че кризисният щаб в Белград ще приеме днес решение за нови мерки в борбата с епидемията от коронавирус. Катинар за всички още в 17 часа, а на частни събирания – до пет души. Това е мярката, за която настоява част от Кризисния щаб за Нова година, пише изданието. Дори данните за епидемиологичната ситуация след 15 декември да покажат, че тя се подобрява, лекарите от Кризисния щаб няма да променят курса, потвърдил източник на изданието. Те са уверени, че събиранията за празниците ще се превърнат в „епидемиологична бомба“, а коронавируът след това ще се разпространява по-бързо от новогодишните фойерверки.

На заседанието на щаба, насрочено за днес, ще се обсъжда противоепидемиологичния план за празниците, но решението за това, както твърди източник на вестника, вероятно ще бъде отложено за следващата среща, тъй като днес главна тема ще бъде въвеждането на PCR тест или задължителна карантина за влизане в Сърбия. Предложението на лекарите е тази мярка да влезе в сила веднага или най-късно до 18 декември.

В Турция общият брой на случаите на коронавирус от началато на пандемията е 1 748 567 души, като в това число са и хората без симптоми, съобщи в четвъртък Анадолската агенция, като цитира данни, оповестени турското здравно министерство. Министерството обявява за първи път тези данни. В продължение на четири месеца Анкара съобщаваше само случаите на коронавирус за денонощие с проявени симптоми на болестта. Здравните власти започнаха да съобщават всички регистрирани случаи на коронавирус за денонощие, включително асимптоматичните, от 25 ноември, припомня Ройтерс. 

Публикуваха пълните резултати за ваксината на „Пфайзер”

Опасни ли са ваксините срещу коронавируса

Ангелов: Не се готвим да отваряме детските градини, данните не сочат натам