Съдът обяви по-скъпото с 25% парно за 3 месеца на 2017 г. за незаконно, КЕВР проучва (Обзор)Поскъпването на парното и топлата вода с 25% за второто тримесечие на 2017 г. е незаконно, става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС).То е във връзка с протест на прокуратурата от април 2017 г. срещу приетите тарифи тогава от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Аргументите са, че КЕВР в този момент няма компетентност да започне процедура за цени, а вторият мотив е, защото още не били утвърдени цените на газа.

Административният съд-София отхвърля първоначалния протест на прокуратурата. На 8 декември 2020 г. обаче ВАС отменя решението на КЕВР от 7 април 2017 г. От енергийния регулатор първо заявиха, че проучват мотивите на съда. По-късно поясниха, че съдът отменя цените за на топлинната енергия и на тока на топлофикациите за 3 месеца, защото процедурата е започнала 2 дни преди наредбата за цените да влезе в сила. Промените в нея позволяват на регулатора да променя цени и в рамките на тримесечния период, ако цените на газа се вдигнат или паднат с 15%. Все още не е ясно как ще процедира КЕВР.

Но съдът не за първи път отменя решения на регулатора за цени. Практиката досега обаче показва, че след това най-често КЕВР ги препотвърждава с допълнително решение.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.