Сенатът на САЩ одобри Закона за бюджета на отбраната за 2021 г.

Сенатът на Съединените щати одобри окончателната версия на Закона за бюджета на националната отбрана за 2021 г., като за законопроекта гласуваха 84 сенатори, а 13 бяха против.

Законопроектът предлага да се отпуснат 731,6 милиарда щатски долара за целите на националната отбрана, като 635,5 милиарда щатски долара отиват за Министерството на отбраната, 26,6 милиарда щатски долара за програми за националната сигурност на Министерството на енергетиката, 69 милиарда долара за операции в извънредни ситуации и 494 милиона долара за дейности, свързани с отбраната.

В закона за бюджета са включени санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“, както и срещу Турция заради закупуването на руските зенитни системи С-400. Законопроектът също така съдържа план за изтегляне на 12 000 американски войници от Германия и предвижда по-нататъшни продажби на оръжие за Украйна, както и забрана за военно сътрудничество между Русия и САЩ.

Камарата на представителите прие Закона за отбраната 8-и декември с 335 гласа „за“ срещу 78 „против“.

Президентът Доналд Тръмп многократно заплашваше да наложи вето върху законопроекта по множество спорни въпроси, според него. Американски медии обаче съобщиха, че огромното мнозинство, с което законопроектът беше одобрен в Конгреса, позволява на Камарата на представителите да отмени евентуалното вето на президента.