Полша и Унгария определиха като победа компромиса за бюджета на ЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки определи като двойна победа компромиса за върховенството на закона, постигнат от лидерите на Европейския съюз, предаде ДПА.

Бюджетът на блока и планът за възстановяване бяха приети през юли, но бяха блокирани от Унгария и Полша. Постигнатият снощи компромис от ръководителите на 27-те страни-членки на Евросъюза позволява да се деблокира ситуацията, свързана със следващия европейски бюджет и с плана за възстановяване от коронавирусната криза.

„От една страна, бюджетът на Европейския съюз може да започне да се прилага и Полша ще получи 174 млн. евро от него. От друга страна – тези средства са сигурни, тъй като механизмът на поставяне на условия беше ограничен до много конкретни критерии“, коментира Моравецки. По думите му освен това споразумението предотвратява опасността по-късно правилата да бъдат изменени във вреда на полските интереси.

Подобна позиция изрази и премиерът на Унгария Виктор Орбан. „Ние спечелихме. В трудния период на пандемия, икономическа криза, няма време да се продължават политически и идеологически дебати, които ни пречат да действаме“, коментира в Туитър правителственият говорител Золтан Ковач.