Зеехофер: Германия има нужда от строга карантина преди Коледа

Германия ще трябва да наложи по-строги ограничения заради коронавируса преди Коледа, за да се опита да овладее епидемията, заявиха днес министри и регионални лидери, цитирани от Ройтерс.

В страната от шест седмици е в сила частичен локдаун, отбелязва БТА. Някои провинции вече наложиха по-строги ограничения, а част от регионалните лидери подкрепят национален локдаун.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер каза, че Германия има нужда от строга карантина преди Коледа, ако иска да забави разпространението на вируса.

Министрите на здравеопазването и на икономиката също призоваха за удължаване на наложените мерки.

„Това ще доведе до затваряне, което в много отношения ще наподобява положението в началото на годината“, каза министърът на икономиката Петер Алтмайер на виртуална пресконференция.

Армин Лашет, премиерът на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн – Вестфалия, призова за национални ограничения „възможно най-скоро“ и заяви, че регионалните лидери би трябвало да се срещнат с федералната канцлерка Ангела Меркел за договаряне на мерките този уикенд.

„Не можем да чакаме до Коледа. Tрябва да действаме бързо“, каза Лашет на пресконференция.

Правителствена говорителка заяви, че няма определена дата за нова среща с регионалните лидери, но че Меркел е отворена за по-нататъшни срещи.

Баден-Вюртемберг стана поредната германска провинция, която реши да въведе нощен полицейски час. От утре в нея ще бъде забранено да се излиза навън между 20:00 и 5:00 ч., освен за работа и по други важни причини, а хората ще бъдат насърчени да си стоят вкъщи и през деня, каза провинциалният премиер Винфрид Кречман.

От сряда в Бавария е позволено да се излиза от вкъщи само по важни причини, а Берлин иска да затвори магазините и да удължи коледната ваканция на училищата.