“Витоша ски” готова да обнови лифтовете, но спор с общината бави работата (Обзор)Според главния архитект на София може да се ползват и сегашните стълбовеПреди дни фирмата концесионер на съоръженията на Витоша – “Витоша ски”, е получила от главния архитект на столицата Здравко Здравков писмо, с което той ги насочва да започнат процедура пред агенцията по горите за проекта за реконструкция на кабинковата въжена линия “Княжево – Копитото”.

В съобщението на “Витоша ски” се казва, че този проект е бил внесен в общината през февруари и е бил съгласуван от дирекцията на Природен парк “Витоша” и от органите на администрацията, управляваща горите.

Концесионерът подчертава, че още от деня, в който е придобил съоръженията на Витоша, има ясна позиция за тяхната реконструкция и подмяна с нови, модерни и безопасни съоръжения, а не да реновира архаичните, които са в планината от 50 години. “Ние няма да се откажем да настояваме за модернизация и няма да се съгласим да правим компромис не само с качеството на услугата, но и със сигурността на хората които ще ги ползват”, се подчертава в писмото.

Арх. Здравков заяви, че няма как да се допусне преместване на стълбове на Княжевския лифт, защото това означава промяна на предназначението на терените, което води до промяна в плана за управление на природния парк. А това щяло да отложи още възстановяването на лифта.

Здравков добави, че международна компания, която се занимава с изграждане на лифтове, и експерти от УАСГ са потвърдили, че съоражението може да се възстанови в рамките на сегашните стълбове. Според Здравков това може да се случи до 2 г.

Съдът потвърди на първа инстанция решението общината да наеме независими експерти. То бе обжалвано от “Витоша ски”. Предстои произнасяне на втора инстанция.

Според Здравков пречката за възстановяване на Княжевския лифт е един стълб, който според “Витоша ски” трябва да бъде изместен. Общината обаче смята, че това не е необходимо, и затова ще наеме независими експерти.

 

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.