Белият дом заплаши шефа на лекарствената агенция, ако още днес не одобри Covid ваксината

Белият дом заплаши шефа на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) Стивън Хан, опитвайки се по този начин да ускори процеса на одобрение на ваксината срещу коронавирус на компаниите Pfizer и BioNTech, съобщава вестник „Вашингтон пост“.

Според източниците на изданието, началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоуз е казал на Стивън Хан да напусне своя пост, ако още днес (петък)  Covid ваксината не получи зелена светлина от Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Предполага се, че заплахата е накарала регулатора да ускори спешното разрешение за използване на ваксината на Pfizer и BioNTech, което се очаква да бъде факт по-късно през деня.

По-рано в петък „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че FDA ще издаде спешно разрешение за коронавирусната ваксина още тази вечер, вместо утре (събота), както беше планирано по-рано.

Според източниците на „Ню Йорк Таймс“ регулаторът работи усилено, за да попълни необходимите документи, въпреки че ранното одобрение няма да ускори самата употреба на ваксината.

По-рано днес президентът Доналд Тръмп призова FDA да „спре да играе игри и да започне да спасява животи““, като одобри ваксината.