П ълните резултати от клинично изпитване за ваксината на „Пфайзер” (Pfizer-BioNTech COVID-19) бяха публикувани в Медицинското списание на Нова Англия в четвъртък. Комисия на Американската администрация по храните и лекарствата се срещна, за да обсъди нейното одобрение.

В редакционна статия, свързана с научния труд, се посочва: „Резултатите от изпитването са достатъчно впечатляващи, за да издържат на всеки възможен анализ. Това е триумф.”

Опасни ли са ваксините срещу коронавируса

Пълното проучване включва почти 44 000 доброволци, с няколко хиляди повече от броя, в предишните анализи.

Половината са получили ваксина, а при другата половина е търсен плацебо ефектът.

Потвърждава се, че режимът от поставяне на две дози дава 95 процента ефективност за предотвратяване на инфекция с ковид-19.

Ваксината е действала по еднакъв начин, независимо от „възраст, пол, раса, етническа принадлежност, изходен индекс на телесна маса и наличие на придружаващи състояния.”

Хакерите откраднали данни за ваксината на BioNTech/Pfizer

При 10 случая на тежка форма на ковид-19 след първата доза, девет са се появили при получатели на плацебо и един при ваксиниран.

„Броят на тежките случаи е твърде малък, за да се направят някакви заключения относно това дали ваксината може да доведе до влошаване на състоянието при отделни пациенти”.

Засега не са регистрирани статистически значими сериозни странични ефекти на ваксината.

Същевременно няма как да е сигурно, че такива няма да се появяват в по-дълъг период от време, след като бъдат ваксинирани милиони хора. Все още не е ясно и колко продължителна е ефективността на ваксината, както и какво е въздействието върху новородени, бременни жени и имунокомпрометирани пациенти.