Проф. Топалов: Категорични сме към Скопие – или спазват договора, или няма първа крачка

Българската държава е категорична – или изпълнявате договора, или няма да ви позволим да направите и първата крачка. Това коментира пред БНТ отношенията ни със Скопие проф. Кирил Топалов, преподавател в СУ и член на съвместната историческа комисия.

„Нашата позиция е изказвана многократно – с този тон на отношение към България, с непромяната на повече от 70 години враждебно и то агресивно враждебно отношение, как бихме могли ние да се съгласим? Това е нашият най-близък съсед, роднина при това, през цялото време сме им помагали абсолютно с всичко – и как ни отвръщат те?“, попита риторично той.

Относно критиките от Брюксел към неодобряването на начало на преговори за приемане на Северна Македония в ЕС, проф. Топалов коментира – Европа си има толкова тежки проблеми – да вземем Унгария и Полша, ами COVID? България започна този процес по присъединяване на

Западните Балкани и как ни се отвръща – готови, неготови, приемайте ни, допълни професорът.

Според него Северна Македония не е мръднала крачка напред. В нея действали механизмите на Титова комунистическа Югославия. „Европа такава държава ли иска? Отделно, че е тотално враждебно настроена срещу свой съсед“, категоричен е проф. Топалов.

Поведението на премиерът на Северна Македония е показателно за отношенията между двете страни, а в момента антибългарската кампания край Вардара се засилва. Това коментира пред БТВ анализаторът и експертът Костадин Филипов.

По думите му македонският премиер Зоран Заев „обърнал плочата“.

„След онова интервю, което беше предназначено за българска публика, той се върна към тезите, които се харесват в Скопие. Винаги съм се опитвал да оправдавам Зоран Заев, но сега виждам, че това е стил на поведение“, заяви Филипов.

Поясни, че познава много добре Владо Бучковски, който бе назначен от Скопие като специален представител на Северна Македония в България. По думите му той наистина е добронамерен към отношенията с България. „Човекът прави всичко по формален и неформален начин да се постигне някаква форма на сближение между двете страни. Мисля, че не трябва да има съмнение в него. Друг е въпросът, че както разбирам, са му закачили държавният секретар на министерството на външните работи, което говори, че му нямат доверие“,каза още Филипов. А това, че Скопие нямало посланик у нас, не било добър знак в настоящата ситуация.

Според него Северна Македония се надява на промяна след изборите у нас, разчитайки на нова коалиция, която ще даде възможност на Борисов да постигне споразумение със Заев.

„Скопие се представя по-добре на международната сцена, като интернационализира проблемите си и печели симпатии, акцентирайки върху геостратегическото си положение на Балканите“, каза Филипов, който отбеляза, че действията на Северна Македония са белязани от опита на югославската дипломатическа школа.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.