Отборен финал и четири финала на уредите за българските гимнастици в Мерсин

Българският национален тим – Дейвид Хъдълстоун, Йордан Александров, Димитър Димитров, Радослав Рачев и Христос Маринов се нареди на шесто място в пресявките и в събота ще се бори за отличията в отборния финал на европейското първенство по спортна гимнастика в Мерсин (Турция) при мъжете. Момчетата ни  влязоха сред осемте най-добри състава със сбор от 232л394 точки. Най-висок резултат събраха гимнастиците на домакините – 251.594 точки, които изпревариха силните представители на Украйна – 250.462 точки, както и тези на  Австрия – 239.226 точки.

Освен това гимнастичици ни изпълниха и другата си задача да намерят място във финалите на уредите. Българи попаднаха в четири от шестте възможни финала. Няма да имаме представителите във финалите на кон с гривни и на земя.

Христос Маринов не случйно е смятан за специалист на халки. Той влезе сред осемте най-добри със 7 резултат – 13.733 точки.

Димитър Димитров отново доказа, че неговия коренен уред е прескок. Възпитаникът на Александър Марков и сега намери място сред финалистите, както го направи преди две години на шампионата в Гразгоу. Роденият в Благоевград гимнастик получи оценка от 14.283 точки в квалификацията (14.400 точки за първия прескок и 14.166 точки за втория), която е шеста по сила в пресявките.

Дейвид Хъдълстоун, който има квота за олимпийските игри в Токио догодина, ще се бори за място на подиума във финала на успоредка. Българинът влиза в борбата за отличията с трети резултат – 14.333 точки.

Сред финалистите на висилка в неделя за медал ще разчитаме на опита и таланта на Йордан Александров, който попадна сред най-добрите осем с шеста оценка – 13.600 точки.

Утре европейското в Мерсин продължава с многобоя при младежите, където за първи път от много години ще имаме двама представители. Теодор Трифонов и Божидар Златанов попаднаха сред 24-те най-добри и ще се борят за отличията, след като в квалификацията завършиха съответно на 6-то и на 9-то място.