До края на седмицата става ясно ще има ли сделка по Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  се договориха, че до неделя трябва да вземат „твърдо решение“ за бъдещето на търговските преговори, съобщи високопоставен източник на британското правителство.

Той заяви, че след приятелска дискусия на вечерята в Брюксел, двамата политици са се съгласили, че остават „големи пропасти“ между тях.

Джонсън и Фон дер Лайен са се договорили за нови дискусии през следващите дни между преговарящите екипи. Планирано е вече, че още преди обед главните преговарящи Мишел Барние и Дейвид Фрост, които присъстваха на вечерята, ще подновят преговорите.

Но, както посочи британският източник източник, „Джонсън не иска да остави непроверен нито един от възможните пътища към постигане на сделка“.

Вечерята в Брюксел продължи 3 часа и, както посочи Би Би Си, тя не завърши по начин, на какъвто мнозина се надяваха.

Урсула фон дер Лайен беше цитирана от Ройтерс, че двамата с Джонсън напълно са си изяснили позициите, които остават доста различни.

Повече подробности, всъщност, излязоха за менюто на вечерята, включващо супа от тиква и миди за предястие, калкан с картофено пюре, уасаби и зеленчуци за основно ястие и торта „Павлова“ за десерт.

Борис Джонсън остана да пренощува в Брюксел.

Днес в белгийската столица се събират лидерите на страните-членки на ЕС, които ще бъдат информирани от Урсула фон дер Лайен за хода на преговорите. Не се очаква те да обсъждат или да вземат решения по Брекзит.