С ъс скандал в пленарната зала депутатите отхвърлиха предложението на БСП за промени в Закона за обществените поръчки, с които да се променят изцяло изискванията, при които държавата да възлага на собствените си дружества изпълнението на строителни обекти.

Идеята на левицата бе за промяна при т. нар. вътрешно възлагане, като според БСП такова трябва да се прави единствено тогава, когато дружеството има капацитет да изпълни минимум 90% от цялата поръчка, а до 10% да пренасочи към фирми-подизпълнители.

За пример от опозицията посочиха изцяло държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД, която строи и ремонтира много от пътищата в страната, наемайки като подизпълнители други големи строителни фирми.

Напрежение заради ваксините, Ангелов обясни  

От БСП се позоваха на справка, според която държавното дружество разполага едва с 9 пътни инженери, но за сметка на това с цели 20 счетоводители, отправяйки директно обвинение към управляващите от ГЕРБ, че „парите се източват от близки до властта фирми“, без обаче да назоват конкретни имена на такива.

„Работите като комунисти, но поне онези строяха качествено. Вие сте като комунисти, но от „АлиЕкспрес“, коментира депутатът от БСП Явор Божанков.

„Опитвате се да подкопаете усилията на правителството за развитие на пътната инфраструктура“, отвърна Александър Ненков от ГЕРБ. „Не виждам с какво самочувствие излизате и обяснявате, че ще се справите по-добре. Много ви е яд, че за 10 години България, от една изостанала държава, започва да се превръща в една сравнително развита държава“.

НС преодоля ветото на президента върху Закона за ДДС

Ненков отхвърли критиките на БСП и даде за пример едно от най-сложните и успешни пътни съоръжения в света – тунелът под планинския масив Монблан в Алпите, построен от френско държавно дружество.

От  ГЕРБ посочиха, че са вътрешно възлагане е настоявал кабинетът „Орешарски“, избран от БСП.

В крайна сметка мнозинството запази стария режим, а от левицата поискаха Сметната плата на извърши проверка на държавното дружество за пътно строителство.