България е 38-а в света по поскъпване на имотиБългария падна с още 10 места надолу в световна класация по поскъпване на жилища и за второто тримесечие на 2020 г. е вече на 38-о място. Само преди една година тя беше на 18-о място в същата класация, която се прави от Knight Frank. Данните в нея са за второто тримесечие на 2020 г., когато според Евростат у нас жилищните имоти са поскъпнали с 2,9% на годишна база.В момента класацията по поскъпване на жилищата се оглавява от Турция, където годишният ръст на цените им е 27%. В южната ни съседка обаче има и доста висока инфлация и обезценяване на местната валута.

На второ място е Нова Зеландия, където годишният ръст на имотните цени е 15%, като това се дължи изключително на високото търсене, което е започнало след вдигане на локдауна.

Рязък скок на продажбите има и във Великобритания и САЩ. Те обаче не попадат в десетката на държавите с най-голямо поскъпване на жилищните цени. Освен Турция и Нова Зеландия в топ 10 са и Русия, Украйна, Люксембург, Словакия, Полша, Австрия, Холандия и Хърватия.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.