О стават ни 10 дни до 21-ви декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за които говорихме в началото. Ние не се готвим да отваряме детските градини и яслите от понеделник. Към настоящия момент данните не ни водят в тази посока. Остават още 4 дни от седмицата. Ще вземем или няма да вземем това решение, когато имаме достатъчно данни. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за хода на пандемията в страната.

„Имаме нужда от всички вас, от всички хора в България. Нека не се отказваме по средата на пътя. Нека да ги прекараме тези дни в партньорство“, призова той.

За последните 7 дни излекуваните от COVID-19 са 16 872. Общо за последните 4 дни са 11 405.

„Тези числа правят изключително добро впечатление, защото те са надеждата, която ни е необходима в битката срещу коронавируса“, посочи още проф. Ангелов.

Крие ли риск ваксината

„Твърденията, че ваксината е направена много бързо и крие рискове за живота на хората са неверни. Създаването на ваксините за този вирус не е стартирало през март тази година, когато започна инфекцията. През 2003 година името на вируса беше SARS-CoV-1, през тази година името е SARS-CoV-2. Така че може да кажем, че това е втора версия на вируса от 2003 година. Фирмите още от тогава работят по ваксина, която да атакува коронавирусите“, заяви здравният министър.

„Обстановката с разпространението на коронавируса в Европа е доста сложна. 14-дневната заболеваемост е 554 на 100 хиляди население. България е на 9-то място сред държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство“, съобщи директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

„Страната ни бележи слаба, крехка, тенденция за намаляване на общия брой на случаите, което не би трябвало да намали нашата бдителност“, подчерта той.


По-малко нови случаи на коронавирус, отново над 3 000 излекувани за денонощие

Математик с прогноза ще спадне ли смъртността от Covid-19

Мутафчийски каза кога очаква намаляване на смъртността

По-малко нови случаи на коронавирус, отново над 3 000 излекувани за денонощие

Защо коронавирусът удря много по-тежко мъжете

Нови данни за ваксината на Пфайзер, САЩ решават дали да я одобрят