Анастасия Събева, режисьор: Без емпатия театърът е една безстрастна и безчувствена игра

И в киното, и в театъра все повече жени успяват да докажат качествата си и да се справят с тази наистина сложна работа, каквато е режисьорската. Тя е свързана с много организация, водене на много хора, непрекъснато обясняване, разбирателство и координация на много и различни екипи. Далеч не е само творческата част, която зрителят вижда. Дори само един човек да не си е на мястото, да не се пусне навреме някой апарат в осветлението, всичко може да се провали. Това сподели за Радио София младият и обещаващ театрален режисьор Анастасия Събева.  

Сложността е в това да обединиш и координираш всички тези хора, а като жена това е една идея по-трудно. Хората възприемат жените малко по-несериозно, особено младите жени, изтъкна още тя.

„Често съм понасяла коментари и закачки от типа „малкото момиче сега ще каже какво да се прави“. Случвало ми се е да се гневя в такива моменти, но с времето сякаш – все по рядко. Колкото до творческия процес, трудността е да убедиш хората в една идея и да ги поведеш, но това не зависи толкова от пола“, казва още младият режисьор. 

Анастасия Събева е позната с постановките си „Алиса в страната на чудесата“, „Ромео и Жулиета“, „Кралят елен“ и други, а името ѝ е спрягано като един от обещаващите таланти на българската театрална сцена. 

Има моменти, в които трябва да устоиш някаква позиция, било то в артистичен аспект, било то когато се сблъскаш с технически проблеми, емоционални трудности или дори творчески перипетии. Затова лидерските качества на режисьора са много важни, казва още Анастасия Събева. Огромна роля в театъра играе и емпатията, както за режисьора и актьорите, така и у зрителите. Без нея гледаме едно безстрастно и безчувствено представление, което, дори и да е добре изпълнено, не може да накара зрителя да се припознае с него.

Чуйте разговора с нея.