Азиатската банка за развитие прогнозира по-слаба икономическа рецесия в региона

Развиващата се азиатска икономика ще се свие тази година по-малко от очакваното, тъй като започва да се възстановява от пандемията на коронавируса и благодарение на по-доброто икономическо представяне на Китай и по-слаб спад на индийския БВП. Това показват последните прогнози на Азиатската банка за развитие (ADB), оповестени в четвъртък и цитирани от агенция Блумбърг.

Брутният вътрешен продукт на региона ще се свие с 0,4% през тази година, което е подобрение спрямо прогнозата през септември за спад от 0,7% през септември, посочи ADP при представяне на последните си азиатски икономически перспективи. В същото време банката запази прогнозата за растеж на региона от 6,8% за 2021 година.

Перспективите обаче се различават за отделните части на региона, като Източна Азия вероятно ще отчете икономически растеж още тази година от 1,6% в сравнение със септемврийската прогноза за повишение с 1,3%, докато други подрегиони ще отбележат икономически спад, каза базираната в Манила банка.

Икономическата прогноза на Китай за 2020 г. беше повишена нарастване на БВП с 2,1% през 2021г. спрямо очаквания през септември растеж от 1,8 на сто, докато прогнозата на Индия беше повишена до свиване на БВП с 8% вместо с 9%. През следващата година БВП на Китай се очаква да нарасне със 7,7%, а на Индия с 8 на сто.

Прогнозата за Тайван е подобрена от растеж с 0,8% до 1,7%, за Виетнам – от 1,8% на 2,3%, за Хонконг – от спад с 6,5% до понижение с 5,5%, а за Тайланд – до понижение със 7,8% при септемврийска оценка за спад с 8 на сто.

Икономическата прогноза за Югоизточна Азия обаче беше намалена до спад с 4,4% през тази година на фона на намалените прогнози за Индонезия, Малайзия и Филипините. Този азиатски подрегион остава под натиск, тъй като продължава огнищата на коронавирус и мерките за тяхното ограничава, отбеляза ADB.

„Основен риск остава една по-продължителна пандемия“, посочи за Блумбърг Ясуки Савада, главен икономист на ADB, който още през септември отбеляза, че свиването през тази година ще бъде първото в Азия от 1962 г. насам. „Безопасно, ефективно и своевременно доставяне на ваксини в развиващите се икономики ще бъде от решаващо значение за подпомагането на отварянето на икономиките и възстановяването на растежа“.